Kiss Márta logo

<< Természetes édesítők

. : ERITRIT  500 g : .

Eritrit

Az eritrit egy édes ízű cukoralkohol, mely a xilithez hasonlóan, egyes gyümölcsökben és zöldségekben természetes módon is előfordul.

Erjesztéssel állítják elő, a fermentált tejtermékekhez hasonló módon.

A fermentált növényi alapanyagot hevítéssel fertőtlenítik, szűrik, majd aktív szénnel tisztítják és kristályosítják
Édesítőereje 60-80%-a a répacukorénak (kristálycukor), de közel azonos a felhasználási módja.

Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla (20 kcal/100g ), így a legideálisabb édesítőszere a diétázóknak és a fogyni vágyóknak. Glikémiás indexe 0-nak tekinthető, az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással.


GI értéke alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Ezek ismeretében a cukorbetegek is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják.
Az eritrit szinte változatlan formában kiválasztódik a vesében. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív (hashajtó) hatása gyakorlatilag nincs.

Az eritritnek magas a gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.A kristálycukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, védelmet biztosít a lepedékképződés ellen is. Megakadályozza a baktériumok savképző hatását a szájüregben..

Mindent egybevetve, az eritrit jelenleg az egyik legideálisabb édesítőszer a cukorbetegeknek, a diétázóknak, és a candida kúrát tartóknak is.


500 g